Vikten av att göra statements

Då sätter vi igång igen då lagom till valet.. att identifiera den goda och den onda människan, för ni visste väl att det bara finns ett rätt och ett fel ;). Det är inte helt ovanligt att vilja göra statements på sociala medier. Det kan vara på allt ifrån din profil på dejtingsidor till facebook. ”Om du tycker något av följande behöver du inte bemöda dig att skriva till mig”. Eller, ”om du har följande syn eller röstar på följande parti kan du ta bort mig som vän” osv osv. Jag vet inte om det har med ålder eller personlighet att göra, eller om det bara är rädslostyrt. Jag kommer ihåg när moderaterna kom till makten 2010 och vi alla satt och sörjde för det skulle innebära att alla med invandrarbakgrund skulle bli tvungna att lämna landet, bland annat några av våra nära vänner. Jag ringde vänner som hade röstat blått och var i upplösningstillstånd efter att ha sett Michael Moores dokumentärer och var övertygad om att allt bortom den röda gränsen var av ondo. Det är lite roligt att tänka på idag, när jag nästan helt struntar i politik utan försöker se på handlingar. Handlingar i vardagen som visar på om du har ett rent, gott och ärligt hjärta snarare än vad du utger dig för att vara genom partipolitisk tillhörighet. För helt ärligt finns det en stor dos av hyckleri hos dem alla.

I en värld som finns till största delen på nätet så är det väldigt mycket lättare att tycka en massa men kanske göra desto mindre. Idag drivs jag av diskussion kring olikheter och lägger ingen vidare vikt vid åsikter så länge du kan ha en respektfull dialog med mig. Jag drivs mindre och mindre av rädsla. Kan ju dock inom vissa områden bli förbannad och upprörd, men kommer då tillbaka till att ifrågasätta min rädsla. När jag och min pojkvän har diskussioner kring barn och jämställdhet så kan jag väl milt sagt säga att vi har olika åsikter och jag kan ganska lätt låta mig bli provocerad av honom och hans resonemang. Rädslan för min del ligger ju i tanken att jag vill bilda familj med den här mannen och vill försäkra mig om att vi hittar en gemensam grund att stå på som bygger på respekt och att vi kan mötas i det praktiska. Det är inget som säger att vi inte kommer kunna göra det men min rädsla kickar igång och hade ju så klart varit mindre om jag blivit kär i en man men exakt samma värderingar. Men att vi ideologiskt eller värderingsmässigt går åt olika håll i den diskussionen är mindre viktigt om vi ändå hittar ett sätt i vardagen som funkar där vi båda är tillfreds. Är det omöjligt då? Att hitta gemensamma vägar trots olika sätt o se saker på? För min del upplever jag att det finns två sorters människor, de som tycker väldigt mycket och gör väldigt lite. Och de som gör väldigt mycket och inte bryr sig om att tycka så mycket. Sen finns det kanske de som både gör och tycker, men jag upplever att den klicken människor är rätt liten. Så för att komma ner till kärnan så kanske det viktigaste inte alla gånger är vad människor säger sig tycka utan hur de faktiskt agerar. För vi vet ju alla att det är väldigt lätt att utge sig för att vara en person som man strävar emot att vara, snarare än den man är. Så hur skulle det vara om jag bara stod för den jag var. Jag är inte där än, jag letar fortfarande i vissa frågor kring vad som är viktigt men vissa saker blir mindre och mindre viktigt vilket också är en hjälp för mig att gå mot min väg, det som känns sant och meningsfullt för mig. Om sen någon inte vill ha mig som vän eller dejta mig pga hudfärg, kön, politisk tillhörighet, åsikter eller annat, så får det vara så. Det som är sant för en själv kommer alltid vara rätt. Ibland kanske vi ska ifrågasätta vår rädsla snarare än personer.

Publicerat av

godgrund

På Godgrund arbetar vi med personlig utveckling och psykisk och fysisk hälsa med kognitiv coaching, sorgbearbetning och taktil stimulering som verktyg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s